Voor een goede hechting moet de ondergrond droog, vet- en stofvrij zijn. PUR wordt namelijk onder hoge druk gespoten, waardoor fijne stofdeeltjes kunnen opwaaien en zich vastzetten op muren en plafonds. Op voorhand grondig stofzuigen is dus essentieel.
Op een vochtige ondergrond hecht PUR veel minder goed. Is het oppervlak niet droog, kan er bovendien blaasvorming optreden, waardoor de isolatie op termijn kan inzakken.
Als we werken met vloerverwarming moet PUR altijd geschuurd worden. Een vlak oppervlak is namelijk essentieel om de vloerverwarmingsleidingen te plaatsen op een PE-folie. Zodra PUR dikker is dan 8 cm is het sowieso aangewezen om te schuren en niveauverschillen te vermijden. De isolatie wordt in verschillende lagen aangebracht en bij elke extra laag wordt de afwerking minder vlak.
Op een geschuurde PUR plaatsen we altijd een PE-folie om de isolatie te scheiden van de chape. Doen we dat niet, is de kans groot dat de chape water afgeeft, waardoor PUR inboet aan isolatiewaarde en de chape aan sterkte.
PUR heeft geen droogtijd. In principe kunnen we dus na het aanbrengen onmiddellijk verder met de vloeropbouw. In de praktijk wachten we wel tot de dag nadien om weer aan de slag te gaan.
PUR wordt netjes aangewerkt tegen muren en ramen om een naadloze en perfect afgedichte isolatie te verkrijgen. Het is dus aangewezen dat je gebouw volledig winddicht is.
Het spuiten van PUR vereist geen water of elektriciteit. Wel is het belangrijk dat er voldoende plaats is voor de vrachtwagen voor of naast het gebouw.
Dat PUR na verloop van tijd zou verzakken is een fabeltje. PUR die volgens de regels van de kunst is aangebracht, is namelijk uiterst stabiel en vormvast. Voorwaarde is wel dat de ondergrond volledig droog en stofvrij is alvorens we beginnen met de plaatsing.
Dat hoef je niet zelf te doen. Tijdens de voorbereiding zorgen wij ervoor dat muren, ramen en deuren zorgvuldig afgeplakt zijn met een speciale folie zodat er geen isolatie op terecht kan komen.
Uitgeharde PUR is niet giftig. Enkel tijdens de plaatsing en uitharding kunnen er stoffen vrijkomen, waartegen professionele bescherming nodig is. Zodra PUR uitgehard is, gemiddeld na een tweetal uur, is er geen probleem meer, ook niet als je erin zou snijden. Goed ventileren tijdens en de eerste uren na de plaatsing is dus wel aangeraden.
In tegenstelling tot PUR hoeft dat hier niet. Het volstaat de ondergrond grondig te reinigen met een bezem.
EPS-mortel bestaat uit EPS-korrels, toeslagstoffen en water. Het is dus geen probleem als de ondergrond nog wat vochtig is.
EPS-mortel wordt redelijk vlak afgewerkt en hoeft in principe niet geschuurd te worden. Alleen als er bovenop de EPS-mortel nog isolatieplaten nodig zijn, is het aanbevolen te schuren.
Aangezien EPS-mortel water bevat, moet je rekening houden met een droogtijd van enkele dagen, afhankelijk van de drogings- en weersomstandigheden. In de praktijk kunnen we na 3 tot 7 dagen verder met de vloerafwerking.
EPS-mortel en vloerverwarming zijn perfect combineerbaar. De isolatie wordt namelijk gepompt en vult zo alle holtes onder en tussen de leidingen, zodat je zeker bent van een vlakke basis voor de vloerverwarming.
EPS isoleert als de beste en verzekert een uiterst vlak oppervlak, waardoor het een perfect alternatief is. Bovendien is het een volledig circulair product. Het hoofdbestanddeel is polystyreen, dat wordt herwonnen uit afvalmateriaal en in de vorm van isomopareltjes hergebruikt wordt. Daarnaast verhoogt EPS-mortel het akoestisch comfort van je vloer, waardoor hij dus ook een goede geluidsisolator is.
Isolatieplaten zijn nog altijd het meest performant als het op isolatiewaarde aankomt. PIR-platen bijvoorbeeld hebben de laagste lambdawaarde. XPS-platen zijn dan weer 100% waterbestendig, wat ze uiterst geschikt maakt als een gebouw zich in een vochtige omgeving bevindt en er kans is op opstijgend vocht.
De dikte is afhankelijk van de EPB-studie en de lambdawaarde van de isolatieplaat. Houd er rekening mee dat er wellicht ook een onderliggende uitvullaag van minimaal 5 cm nodig is om de leidingen netjes weg te werken. Kies je voor EPS-mortel als uitvullaag, dan werkt ook je uitvullaag reeds isolerend.
Akoestische isolatie dempt alle harde contactgeluiden. Denk aan het verschuiven van een stoel of het geluid van hakken. Als je omgevingsgeluiden zoals muziek of stemmen wil dempen, moet je werken met meer massa, zoals een dikkere betonplaat.
In de praktijk wordt er bijna nooit akoestische isolatie geplaatst in woningen. In de privésfeer zijn bewoners immers zelden op hetzelfde moment beneden en boven. In appartementen daarentegen is het een absolute must en bovendien bij wet verplicht vanwege de opgelegde normen voor akoestisch comfort.
Het akoestisch comfort van de onderliggende verdieping wordt bepaald door de isolatie van de verdieping erboven. Met andere woorden: als je je appartement op de eerste verdieping extra wil isoleren tegen contactgeluiden, moet je de vloerplaat van de tweede verdieping extra isoleren.
Een traditionele chape bestaat uit zand, cement en water.
Een klassieke chape bestaat uit zand, cement en water. De verhouding van zand en cement bepaalt de sterkte. Een juiste korrelgrootte van het zand – hoe grover hoe beter – en voldoende cement – reken op minimaal 220 kg/m³- zorgt voor een solide dekvloer of chape.
Wapening is essentieel bij een zwevende chape. Dat wil zeggen dat we de dekvloer plaatsen op een niet-hechtende laag zoals isolatie, plasticfolie of vloerverwarming. Ook bij een chape van beperkte dikte is wapening aangeraden om scheurvorming tegen te gaan.
Wapening zorgt voor een sterkere chape. Het risico op krimpscheuren wordt tot een minimum beperkt, terwijl de chape ook zwaarder kan belast worden.
Een vezelcompound is een alternatief voor de klassieke wapeningsnetten. Het zijn kunststofvezels die zorgen voor minder uitdrogingskrimp en een betere buig- en druksterkte. De chape is dus steviger, sneller droog en kan bovendien dunner aangebracht worden.
Een chape kan gewapend worden met klassieke wapeningsnetten of een vezelcompound. Dat laatste garandeert een nog sterker oppervlak. Bovendien droogt chape met een vezelcompound sneller, is hij nog sterker en kan hij dunner aangebracht worden.
Chape machinaal polieren kan zeker nuttig zijn. Door de chape te polieren verkrijg je namelijk een extreem vlak oppervlak.
De gemiddelde droogtijd is zes tot acht weken. Maar eigenlijk hangt alles af van de dikte van de chape. Voor een chape tot 5 cm moet je rekenen op een droogtijd van ongeveer een week per centimeter. Elke bijkomende centimeter vraagt een tweetal weken extra.
Een chape is betreedbaar voor loopverkeer na een 3-tal dagen. Let wel op met zware belastingen, deze zijn pas toegelaten na 28 dagen.
Dat kan zeker. Een klassieke chape is gemiddeld na zes tot acht weken droog. Die droogtijd kunnen we reduceren door te werken met droogversnellers. In dat geval kan je na twee weken tot zelfs één dag verder met de vloeropbouw, afhankelijk van het type chape dat je gekozen hebt.
Bij een hechtende chape is de minimale dikte 3 tot 5 cm. Bij een niet-hechtende en zwevende chape is dat 5 cm.
Het hangt ervan af of je werkt met een ‘nat’ of ‘droog’ systeem. Met andere woorden: liggen de vloerverwarmingsbuizen in de chape of erbovenop. Bij het natte systeem loopt de minimale dikte snel op tot 8 cm om een gelijkmatige temperatuurverdeling te verzekeren. Bij het droge systeem volstaat 6 cm chape. Vloeichapes hebben een beperktere dikte, reken hier 6 cm, inclusief de leidingen.
We kunnen krimpscheuren gaan proberen beperken door te wapenen, maar uitsluiten kan je nooit. Een aantal factoren heb je immers nooit onder controle, denk maar aan de weersomstandigheden. Krimpscheuren beperken doe je door je chape te wapenen met een wapeningsnet of vezelcompound, in het beste geval een combinatie van beide.
Een hellingsgraad van 2% is aangeraden. Met andere woorden: per lopende meter is er 2 cm helling nodig om een perfecte afwatering te verzekeren.
Het gewicht van chape per m³ in droge toestand is ongeveer 1.650 kg/m³
Pas als de chape volledig droog is, mag je de vloerverwarming langzaam opstarten. Reken op gemiddeld 28 dagen voor je het systeem op een normale manier kunt gebruiken. Bij anhydrietgebonden vloeichapes mag je reeds na één week opstarten.
Anhydrietchape is een ecologisch verantwoorde, extreem vlakke chape die een hoog rendement en een lage energiekost verzekert. Bovendien is hij oersterk, vormvast, krimpbestendig en kan hij uiterst dun aangebracht worden, wat hem ideaal maakt voor ruimtes met een lage vloeropbouwhoogte. De chape is bovendien een ideale warmtegeleider en dus perfect combineerbaar met vloerverwarming. De combinatie vloerverwarming en anhydrietchape geeft je een lagere energiefactuur in vergelijking met een traditionele cementgebonden chape.
In deze chape is het bindmiddel cement vervangen door anhydriet of gips. Dit wordt vermengd met zand, water en hulpstoffen.
De droogtijd van anhydrietchapes is iets langer dan deze van klassieke cementgebonden chapes, dit is ook logisch want ze zijn compacter en sterker. Ze zijn wel daags na plaatsing begaanbaar voor loopverkeer. Je kan dus wel direct na plaatsing verder met de werkzaamheden.
Een anhydrietchape kan extreem dun aangebracht worden. Als we de chape rechtstreeks op de draagvloer aanbrengen, is een dikte van amper 3 cm perfect mogelijk. Kies je voor een zwevende chape, dan kan dit vanaf 4 cm.
Een anhydrietchape moet in regel niet geschuurd worden, echter wel grondig gereinigd vooral de eindafwerking aangebracht wordt. Doorgaans zal de plaatser van de eindafwerking dit bepalen.
Anhydrietchapes behoeven geen speciale lijm. Wel belangrijk is dat de droogtijd gerespecteerd wordt en er een primer wordt aangebracht bij tegelvloeren. Licht je vloerder zeker in dat het een anhydrietchape is. Een primer is trouwens ook bij cementgebonden chapes aangewezen.
In tegenstelling tot een traditionele chape hoef je bij een anhydrietchape maar een zevental dagen te wachten voor je de vloerverwarming langzaam kunt opstarten.
Voor verlijming van tegelvloeren met cementlijm is dit aangewezen, een gewone dispersie-primer volstaat. Als je met anhydrietlijm werkt is een primer niet noodzakelijk.
Je hebt de keuze uit een gepolierde betonvloer (de betonvloer zoals je ze kent voor zowel binnen als buiten), een uitgewassen betonvloer (een buitenvloer, waarbij de steentjes zicht- en voelbaar zijn, zodat er een licht reliëf ontstaat) en terrazzobeton of gepolijste vloer (een vloer voor binnen, waarbij we de toplaag opschuren en je het typische terrazzo-effect verkrijgt).
De ideale hellingsgraad van een gepolierde betonvloer ligt tussen de 1,2% en 1,5%. Met andere woorden: per lopende meter is er een helling van 1,2 à 1,5 cm.
Als je een strakke, naadloze vloer wil met een industriële uitstraling is een gepolierde betonvloer een prachtige en duurzame oplossing. Houd er wel rekening mee dat dit een natuurproduct is. Dat wil zeggen dat je altijd bepaalde onregelmatigheden zal zien zoals kleine krimpscheurtjes. Maar die bepalen juist de charme van je vloer.
Beton is een natuurproduct dat leeft. Haarscheurtjes zijn daarom moeilijk te vermijden. Grotere scheuren en barsten zijn een ander verhaal. Door uitzettingsvoegen aan te brengen verdelen we de vloer in grote vlakken waardoor ze ruimte krijgt om te ademen en grotere scheuren vermeden worden.
De minimale dikte van een gepolierde betonvloer hangt af van een aantal factoren, zoals de stabiliteit van de ondergrond en belasting van de vloer. Binnen raden we aan om te werken met een minimale dikte van 10 cm, zeker als er vloerverwarming wordt gebruikt. Buiten is een dikte van minstens 15 cm wenselijk.
Een gepolierde betonvloer kan in principe op elke soort ondergrond gegoten worden. Belangrijker is dat de ondergrond volledig vlak en stabiel is.
Beton is een goede warmtegeleider en dus perfect te combineren met vloerverwarming. Al zijn er wel een aantal aandachtspunten. Zo raden we een minimale dikte aan van 10 cm om scheurvorming te voorkomen. Verder is ook de opstart van de vloerverwarming belangrijk. Nadat de vloer gegoten is, laat je hem best een viertal weken uitdrogen. Pas daarna mag je de verwarming gaandeweg opstarten, zodat het beton langzaam kan uitharden.
Uitzetvoegen zijn essentieel om scheurvorming te voorkomen. Je betonvloer wordt dan onderverdeeld in zo groot mogelijke velden die los van elkaar kunnen bewegen en mogelijke barsten tegengaan.
Dat kan zeker! Van grijsvarianten tot zwart en zelfs roze. Je kan je gepolierde betonvloer de kleur en uitstraling geven die je zelf verkiest.
Een plankenvloer is een massief houten vloer. Ze is integraal uit één boomstam gezaagd en bestaat doorgaans uit brede vloerdelen die naast elkaar worden verlijmd of zwevend geplaatst.
Een parketvloer lijkt op een plankenvloer en kan uit massief hout bestaan, maar is meestal opgebouwd uit verschillende lagen die op elkaar gelijmd zijn. Je kan ze in verschillende patronen plaatsen.
Samengesteld parket bestaat uit verschillende laagjes hout, gemaakt van plaatmateriaal of naaldbomen die worden afgewerkt met een massieve houten toplaag. Een massief parket daarentegen bestaat integraal uit massief hout. Het zijn dus twee totaal andere producten, ook al zie je eigenlijk geen verschil.
Parket en vloerverwarming gaan hand in hand, als je met een aantal zaken rekening houdt. Niet alle houtsoorten zijn bijvoorbeeld geschikt. Ook raden we aan om te kiezen voor een samengesteld en niet voor massief parket, aangezien het hout te veel zal werken onder invloed van te grote temperatuurschommelingen.
De chape moet volledig uitgehard en droog zijn. Wanneer hij effectief droog is, hangt af van de dikte. In ideale omstandigheden moet je voor de bovenste 5 cm rekening houden met een droogtijd van 1 week per cm. Voor de resterende centimeters tel je 2 weken per cm. Voor het aanbrengen van de parketvloer wordt het vochtgehalte van de chape gecontroleerd met een Carbuurmeting.
De afwerking van parket is belangrijk voor de uitstraling, maar dient ook als extra beschermlaag. Je kan kiezen tussen boenwas, olie, lak of vernis. Welke beschermlaag je uiteindelijk gebruikt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de loopbelasting, maar ook van je persoonlijke wensen en smaak.
Dat hangt eigenlijk af van het soort parket dat je gekozen hebt. Een samengesteld parket met een dunnere toplaag bijvoorbeeld kan je minder vaak schuren dan een massief parket. Je moet er rekening mee houden dat er bij het schuren ongeveer 1 à 2 mm van de vloer afgaat. Als je de hoogte van de toplaag kent, kan je dus gemakkelijk zelf berekenen hoeveel keer je je parket kunt opschuren.
Om slijtage tegen te gaan is het nuttig je parket dagelijks te reinigen met een droge microvezeldoek en wekelijks te dweilen met een licht vochtige doek. Is je vloer sterk vervuild, dan is een grondigere reiniging aangewezen met intensiefreiniger, een doek of eventueel een boenmachine. Nadat je parket intensief gereinigd is, moet je opnieuw een laag onderhoudsolie aanbrengen.
Laminaat is een kunststofvloer, bedrukt met gelamineerd papier dat de uitstraling van hout heeft. Het grote voordeel is dat het erg onderhoudsvriendelijk is en doorgaans goedkoper dan parket. Parket is dan weer een echt natuurproduct, meestal opgebouwd uit verschillende lagen hout. Als je de pure, warme sfeer van hout in huis wil, kies je best voor parket, ook al is het iets duurder.
Als je een beetje handig bent, kan dat zeker. In dat geval leggen we je graag uit hoe je best aan de slag gaat en kunnen we je alle benodigdheden leveren.
Om laminaat of klikvinyl zelf te plaatsen heb je het juiste gereedschap nodig: een stootblok en slagijzer, een rubberen hamer, laminaatsnijder of tafelzaag, afstandshouders, tape, een potlood, meter en eventueel een winkelhaak.
Wij vermalen proper isomo tot regeneraat EPS-korrels die we dan verwerken in onze isolatiemortels. Niet-bevuild isomo wordt gratis aangenomen. Eventuele zakken van 500 liter om isomo-resten in te vergaren kan je bij ons bekomen.
Al onze offertes worden gratis en vrijbijvend opgemaakt. Na bestelling kan een werfbezoek ingepland worden. Een voorafgaand werfbezoek aan een offerte kan ook, hier wordt 150 € voor gevraagd, een bedrag dat verrekend wordt bij bestelling.
De openingsuren van ons kantoor zijn van doorlopend van 9:00 u tot 17:00 u. Buiten de kantooruren en in het weekend kan ook, zij het op afspraak. De afspraak kan je eenvoudig telefonisch boeken of via deze website.
Dit is afhankelijk van welke uitvoering geplaatst is en de weersomstandigheden. Het is de plaatser van het dampscherm die finaal beslist wanneer dit geplaatst wordt.
Geen. Dekvloer en chape zijn synoniemen van elkaar. Ze worden wel eens door elkaar gebruikt. Soms spreekt men ook van ‘ondervloer’.